Thursday 19 March 2015

Kateus piinaa pakolaisia

Jean uuden talonsa ulkopuolella
Pakolaisasutusalueilla oleskeltuani olen huomannut erään inhottavan asian: menestyvistä pakolaisista ei pidetä.

Haastattelin kongolaista Jean DeDieuta ryhmänjohtajan ominaisuudessa. Haastattelun edetessä ilmeni, että hän oli juuri perheineen muuttanut – koska joku naapureista oli yrittänyt myrkyttää hänet. Ensimmäisen kerran jälkeen hän vain jatkoi elämäänsä normaalisti, mutta seuraavan kerran hänen vaimonsakin sai osakseen myrkkyä ja Jean päätti muuttaa suojellakseen perhettään. 

Ennen myrkytystapausta hänen talonsa oli myös poltettu maan tasalle. Kateuden kohteena saattoi olla Jeanin uusi aurinkopaneeli, jonka avulla hän pystyi tarjoamaan kännykänlatauspalveluja yhteisölleen pientä maksua vastaan.

Kun sain kuulla Jeanin kokemuksista, haastattelun järjestäminen hänen kotonaan alkoi mietityttää. 
Kysyessäni, miten uudet naapurit olivat ottaneet hänet vastaan, hän totesi, ettei vielä oikein tiedä miten he suhtautuvat häneen. Jos olisin tiennyt tästä, olisin tehnyt haastattelun muualla. Miten naapurit katsovat häntä, kun hän ensin on kateuden takia muuttanut ja sen jälkeen valkoinen ihminen (pakolaisille usein rahan ja vallan merkki) tulee hänen kotiinsa ja antaa hänelle huomiota?

Valitettavasti Jean ei ole yksin. Olen kuullut muiltakin talojen polttamisista. Eräs somalialainen nainen, joka on ottanut tehtäväkseen valistaa tyttöjen sukupuolilelinten silpomisen vaaroista, joutui myös murhapolttoyrityksen kohteeksi. Onneksi aikomus ei onnistunut. (Vaikka siinä ei liennyt kateellisuus motiivina). 

Nuori tyttö Rachel, joka on ainoana naisena yhteisössään oppinut englantia, joutuu kielitaitonsa takia syrjityksi. Ja kongolaisen Robertin kanala poltettiin, koska hänen kanabisneksensä kukoisti.

Kohta täällä Ugandassa, kuten Suomessakin, Pakolaisapu valitsee vuoden pakolaisnaisen. Tänä vuonna teemana on ympäristö, eli haussa on nainen, joka on tehnyt pitkään työtä ympäristön hyväksi pakolaisasutusalueilla tai kaupunkipakolaisten keskuudessa täällä Kampalassa. Tarkoituksena on, että tämä nainen voisi olla muille esimerkki ja inspiraation lähde. Monissa nominaatioissa onkin lukenut, että nainen on inspiroinut yhteisöään tekemään enemmän ympäristön puolesta.

Toivottavasti pakolaisnaisen valinta antaa yhteisölle aihetta ylpeyteen, ja toivon mukaan nimitys tuo pinnalle enemmän ihailua kuin kateutta. se voi myös toimia esimerkkinä muille, että kateus ei kannata, vaan menestyvistä naapureista kannattaa olla

No comments:

Post a Comment